top of page
20240120_181005000_iOS.jpg
Svart bakgrund

ÅRETS PRISTAGARE 

Svart bakgrund
20240120_190607630_iOS.jpg

ÅRETS STJÄRNSKOTT
olivia klint ipsa

Olivia Klint Ipsa imponerade vid EJM i Belgrad, där hon erövrade tre medaljer inom 50, 100 och 200 meter bröstsim i hård europeisk konkurrens. ​

Hon presterade även exceptionellt med toppresultat på 50 och 100 meter bröstsim med topp 16-tider i världen under 2023 vilket gjorde att hon även kvalade in till kommande VM i Doha. ​

Olivia Klint Ipsa är en simtalang som redan visat prov på framstående prestationer 

Per berg.jpg

ÅRETS tränare
Pär Berg

Pär Berg är arkitekten bakom över två decennier av framgång en av Sveriges mest respekterade simhoppföreningar.  Under 2022 stod Pär bakom Emilia Nilsson Garips resa till den absoluta världseliten, och året därpå ledde han tre av fem aktiva  till European Games och tre av fyra aktiva till VM. Det är inte bara resultatlistan som imponerar, utan det individanpassade förhållningssättet i Pärs ledarskap. Han ser varje individ som unik och skiljer tydligt på person och prestation. Hans ledarskap är en påminnelse om kraften i att förstå och stödja varje individs unika resa, vilket har gjort Malmös simhoppsverksamhet till en framstående plats för prestation och personlig utveckling.

BB240122EW104 (1).jpg

ÅRETS prestation
sarah Sjöström

Sarah Sjöström gjorde en fantastisk prestation under årets VM-tävlingar i Fukuoka, Japan där hon både tog hem VM-guld, och satte världsrekord på 50 meter frisim.

Utöver det vann hon även 50 meter fjäril, vilket var hennes femte raka VM-guld i långbana på denna distans.

Ett av Sarah Sjöströms signum är hennes förmåga att överträffa sig själv när det gäller. Och när hon under förra året passerade Michael Phelps i antalet VM-medaljer med sina 21 individuella VM-medaljer så är det inget annat än en gigantisk prestation!

Svart bakgrund
20240120_203723180_iOS.jpg

ÅRETS ELDSJÄL
BENGT LIDH

Bengt är själva hjärtat och själen i Järfälla vattenpolo, och har burit föreningen och vattenpolosektionen på sina axlar i över 50 år. Med en lång historia inom föreningens styrelse, där han fortfarande aktivt bidrar idag, har Bengt även innehaft ordförandeposten under flera år. Hans engagemang sträcker sig långt utanför styrelserummet, och han har varit på träningsläger i Tyskland med ungdomar varje år sedan föreningens start 1971 och ett nytt läger planeras även i sommar.​ Utöver att vara en resurs inom föreningen arrangerar Bengt två årliga turneringar i vattenpolosektionens regi och styr över den dagliga verksamheten genom vattenpolosektionens kommitté. Hans långvariga engagemang har resulterat i talrika idrottsliga framgångar under 2000-talet, både på dam- och herrsidan. Bengt har även bidragit ideellt på distrikts- och förbundsnivå för att främja och utveckla vattenpolon nationellt.​ Men trots alla dessa prestationer är det viktigaste av allt att Bengt varje lördag dyker upp vid bassängkanten för att leda sin poolkampsgrupp med nybörjare. Han är mer än en föreningsmänniska och eldsjäl; han är själva definitionen av dedikation och passion för sin förening och sin idrott.

20240120_192722540_iOS.jpg

ÅRETS konstsimmare
SANDRA FREUND

Efter en enastående prestation på VM 2023 i Fukuoka, där Sandra briljerade i Fritt Solo och tog en respektingivande 14:e plats, är det tydligt att hennes konstnärliga talang och hängivenhet har satt henne i en klass för sig.

 

Sandra har inte bara simmat, hon har skapat en konstnärlig symfoni i vattnet, vilket har fångat publikens hjärtan. Hennes kreativa uttryck och tekniska kunnande har gjort henne till en förebild.

20240120_195346430_iOS.jpg

ÅRETS VATTENPOLOSPELARE
LOUISE HAzell

Louise Hazell, är en sann ledare och förebild, både på och utanför planen. Louises förmåga att omfamna utmaningar och inspirera sina medspelare  har lyft både hennes klubblag och landslaget  till topprestationer när det verkligen behövs som mest.

 

Under Louise Hazells ledarskap säkrade Järfälla sitt sjätte raka SM-guld i våras, och hennes framstående prestationer i höstens Challenger Cup visade sig vara av yttersta världsklass, särskilt med tanke på den hårda internationella konkurrensen.

 

I sommarens EM-kval utmärkte sig Louise som lagets bästa målskytt och motorn i både anfall och försvar. Hennes dedikation och skicklighet har inte bara gjort henne till en viktig del av laget och en inspirationskälla för alla som strävar efter excellens.

Svart bakgrund
BB230730JM080.jpg

ÅRETS simmare
SaraH Sjöström

Sarah Sjöström gjorde en fantastisk prestation under årets VM-tävlingar i Fukuoka, Japan där hon både tog hem VM-guld, och satte världsrekord på den snabbast tänkbara distansen, 50 meter frisim. 

Utöver det  vann hon även  50 meter fjärilsim. Detta var hennes femte raka VM-guld i långbana på denna distans, vilket gör henne till en av simningens främsta ikoner. Hennes dominans i denna gren visar hennes exceptionella förmåga att bibehålla högsta nivå på den internationella scenen.

 

 Med 21 individuella VM-medaljer i bagaget har hon nu överträffat den legendariska Michael Phelps, som tog 20 sådana medaljer. Hennes framgångar är ett bevis på hennes unika förmåga att hålla sig i världstoppen under en lång tidsperiod. Simningen är en sann global idrott där över 200 länder deltar under ett VM, vilket gör Sarah bedrifter än mer imponerande. 

20240120_194143030_iOS.jpg

ÅRETS parasimmare

Pernilla lindberg

Pernilla hade ett framgångsrikt år 2023. Med en imponerande silvermedalj på 400 frisim vid World Paraswimming World Series och enastående framgångar på Global Games, där hon erövrade 4 guld och 1 brons, har Pernilla verkligen visat upp enastående idrottsprestationer.

Hon tog en fjärde plats på 200 fritt under VM samtidigt som hon sätter svenskt rekord, och dominerade på World Paraswimming Open Water Cup i Sardinien där hon vann, Hon tog även förstaplatsen på Stockholm Simfestival där hon även slog banrekord.

Med imponerande 9 svenska rekord under året har Pernilla visat en oöverträffad nivå av dedikation och talang. Vi gratulerar Pernilla till ett makalöst år och ser fram emot att följa hennes fortsatta framgångsresa!

20240120_193213570_iOS.jpg

ÅRETS masters

Anette philipsson

Årets Masterssimmare 2023 är Anette Phlipsson från LASS Linköping. Anette personifierar svensk masterssimning och har under de senaste 15 åren simmat hem en imponerande samling medaljer och slagit en massa rekord. Men det som verkligen utmärker Anette går bortom hennes framstående prestationer i vattnet.

 

Anette är känd för sitt ödmjuka och positiva sätt, vilket karakteriserar henne som en sann ambassadör för sporten. Hon sprider glädje och visar en otrolig fysisk och mental styrka genom sina imponerande simningar, resulterande i rekord och mästerskapstitlar under året.

 

Under Världsmästerskapen i Japan kammade hon hem VM-guld på 50 frisim och 100 frisim. Dessutom säkrade hon ett VM-brons på 50 fjärilsim. Hennes prestationer återspeglas inte bara i resultat, utan även i det leende och den ödmjukhet hon alltid bär med sig, vilket gör henne till en inspirerande förebild för alla inom masters.

Svart bakgrund
BB221212BB159.jpg

ÅRETS OW-simmare
VICTOR JOHANSSON

Årets simmare i Öppet vatten 2023 tilldelas Victor Johansson från Jönköpings Simsällskap. Han har i hög internationell konkurrens visat att han behärskar även simning utan linor i vattnet och egen bana. Hans han har den mångsidighet och mentalitet tillsammans med de taktiska färdigheter som krävs för att bli framgångsrik inom öppet vattensimning. Hans uthållighet och förmåga att anpassa sig till olika förutsättningar gör honom värdig titeln som årets öppet vattensimmare 2023 och vi gratulerar Victor till denna utmärkelse och ser fram emot att fortsätta följa hans framtida framträdanden i vattnet och kommande mästerskap. 

Han är en sann inspiration för simningen både på land och i vattnet och är ett strålande bevis på vad dedikation, talang, träning och passion kan åstadkomma.

BB220625MB036.jpg

ÅRETS simhoppare
EMILIA NILSSON GARip

Emilia Nilsson Garip, Malmö KK, tog steget in i världseliten 2022 och följde upp detta på bästa tänkbara sätt under 2023 med en VM-final på 3 meter, vilket dessutom gav en kvotplats till OS i Paris 2024. Därtill tog Emilia silver på både 1 och 3 meter samt brons tillsammans med Elias Petersen i mixed synchro vid European Games. Emilia är en lysande stjärna som har snabbt etablerat sig som en av de mest lovande talangerna inom simhopp. Hennes framgångar på internationell nivå, särskilt under sitt första år som senior, är en inspirerande bedrift och visar på hennes osvikliga engagemang och dedikation till sin idrott. 

20240120_202908680_iOS.jpg

ÅRETS förening
SK neptun

Simklubben Neptun är den förening som samlat ihop flest poängplaceringar  från Svenska mästerskapen i de olika simidrotterna under året. Simklubben Neptun har tävlingsverksamhet i samtliga simidrotter.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page